Люди можуть визначати, наскільки надійними є їхні спогади – вчені

Вікторія Андрєєва — 1 липня, 20:08
Люди можуть визначати, наскільки надійними є їхні спогади – вчені
Достовірність чи набір "прототипів"? Як працюють спогади
IgorVetushko/Depositphotos

Вчені з'ясували, що мозок запам'ятовує лише неординарні ситуації, а решту доповнює тими даними, які вже знає. Люди можуть розрізняти ці два типи пам’яті та точно оцінювати, наскільки надійні наші спогади.

Про це свідчать результати дослідження команди вчених з Бірмінгемського університету, опубліковані у Communications Psychology, пише MedicalXpress.

"Ми покладаємося на наші спогади, особливо коли вони стосуються одноразової події, наприклад вечері на день народження. Але у подіях, які відбуваються регулярно як-от, дорога на роботу, мозок впорядковує лише унікальні елементи. Наприклад, дорожні роботи або невеличке ДТП. Решта деталей заповнюється з уже існуючих знань", – пояснює провідний автор доктор Бен Гріффітс.

У дослідженні було понад 200 учасників. Спершу їх попросили подивитися на об’єкти різних "невідповідних" кольорів. Наприклад, синє яблуко.

Після виконання простого математичного завдання, щоб відволіктися, їх попросили запам’ятати колір, а потім вибрати його з кольорової панелі, щоб перевірити, наскільки точно вони змогли згадати відтінок.

ВІДЕО ДНЯ

А потім їх попросили оцінити, наскільки вони впевнені в точності своєї відповіді: "впевнений", "не впевнений" або "здогадаюся".

Дослідники помітити загальні або "прототипні" відтінки, які обирали люди, коли не були впевнені у відповіді.

Цікаво, що впевненість учасників у виборі кольорів знижувалася, коли кольори були ближчими до відтінків, визначених алгоритмом машинного навчання як прототипні.

Це свідчить про те, що люди усвідомлюють ймовірний ступінь, до якого прототипи заповнюють прогалини в нашій пам’яті.

Таким чином можна враховувати це знання при проханні оцінити точність нашого спогаду.

"Коли справа доходить до розпізнавання обличчя, ми знаємо, що людям важко відрізнити точні спогади від прототипів.

Дослідження показує, що люди насправді досволі добре знають, коли їхні спогади надійні, а коли мозок заповнює прогалини загальною інформацією", – додає професор Гріффітс.

Реклама:

Головне сьогодні