Степанов на вихід: чому міністр охорони здоров’я має піти

Степанов на вихід: чому міністр охорони здоров’я має піти

Провалена система тестування на COVID-19.

Відсутність кисню в лікарнях у найбільш піковий період із жовтня по листопад 2020.

Провалені закупівлі ліків для тяжкохворих.

І нарешті жодної дози вакцини від COVID-19 в Україні в середині лютого 2021 року. І це в той час, коли весь цивілізований світ робить мільйони щеплень щоденно.

Здавалося б, за такий "послужний список" міністра, відповідального за ці фатальні помилки, мали би не лише звільнити. Але і судити за недбалість та відвертий геноцид.

Але чомусь Максиму Степанову всі 11 місяців на посаді міністра звільнення вдається уникнути. А кожен черговий ляп сходить йому з рук.

Думаю, про свою майстерність Степанов зможе колись написати книгу. І сподіваюся, свої секрети він розкриватиме в якихось найбільш віддалених від людей місцях.

Секрет 1: майстерно "пропетляти"

Крісло під цим міністром хитається давно.

Ще в липні майже сто народних депутатів підписали постанову про його відставку. Серед причин: закуплені майже вдвічі дорожче костюми захисту для лікарів та вкрай незадовільна боротьба країни з пандемією COVID-19.

Внутрішні джерела повідомляють, що в Офісі президента рішення про відставку Степанова кілька разів серйозно розглядали наприкінці минулого року. Але поки реалізувати це не вдалося.

Сам міністр коментує всі запитання щодо його відставки у типовій манері: "Не всі мрії збуваються".

На практиці ж використовує будь-які методи, щоб залишитися у кріслі.

Так напередодні потенційного звільнення він раптово захворів на COVID-19 (совпадєніє?). У прямому сенсі перетворився із міністра на пацієнта, жертву та працівника, якого звільнити було би порушенням закону. Цим він відтермінував своє звільнення на кілька тижнів, а потім якось "пропетляв".

Наступного разу скористався ухваленим державним бюджетом 2021, де додаткових коштів на медицину, а отже на підвищення зарплат лікарям в уряді не знайшли.

Він тоді вийшов героєм, бо за бюджет на засіданні уряду не голосував (чистий популізм), а публічно "рвав горло" за лікарів, чим сильно підставив і прем'єра і президента.

Але в такий спосіб знову виборов собі амністію на кілька тижнів, а то і місяців: хто ж звільняє борця за права лікарів тільки самогубець.

І нічого, що боротьба ця фейкова, адже міністр жодного разу не з'явився навіть на засіданнях профільних комітетів Ради і фактично "боровся" за зарплати лікарям винятково на словах.

[BANNER1]

Секрет 2: винні всі, крім міністра

Минулого року українські пацієнти втратили майже 1 мільярд грн, що мали би бути витрачені на ліки для онкохворих, ВІЛ-позитивних, людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, розсіяний склероз тощо.

А все тому, що відомство Степанова запустило закупівельний процес дуже пізно. Лише в червні почало передавати закупівлі ДП "Медичні закупівлі України", а міжнародним організаціям взагалі восени.

У результаті 6 препаратів від СНІДу не були закуплені державою. Від цих ліків залежать життя 117 тисяч тяжкохворих пацієнтів.

Також наприкінці року 34 препарати для онкохворих закуплено не було просто не встигли.

Усе тому, що міністр місяцями не погоджував Держпідприємству документи. А без його погодження закупівельник рухатися далі не міг. Без цих ліків тисячі онкохворих дітей можуть померти.

Але міністр майстерно звалює всю вину за провалені закупівлі на голову профільного держпідприємства Арсена Жумаділова.

Чому?

По-перше, очільник "Медзакупівель" є незручним виконавцем для міністра. Він постійно купує ліки без "накруток" і заощаджує державні кошти.

А по-друге, публічно заявляє про тиск міністра і спроби керувати держзакупівлями в ручному режимі.

Неймовірно, але факт: і в Офісі президента, і в уряді Максиму Степанову вдалося всіх переконати, що в провалі закупівель винен саме голова профільного ДП.

Як наслідок звільнення Арсена Жумаділова є набагато більш вірогідним, аніж винного в усіх провалах Максима Степанова. Саме зараз Степанов готує під це ручну Наглядову раду.

В Офісі президента не розуміють, що такий крок призведе до ще більшої кризи в системі охорони здоров'я. Коли Степанов нарешті дорветься до повноцінного керування держзакупівлями ліків і поставить у ДП свою людину кількість корупційних скандалів просто поховає чинну владу.

[BANNER2]

Секрет 3: подолати COVID-19 відсутністю тестування

Кожне звітування Максима Степанова у парламенті про його героїчну протидію пандемії – суцільна брехня і запудрювання мізків, що соромно слухати. Кожен його брифінг парад фейків і маніпуляцій.

Майже 10 місяців тому, 7 травня, у Верховній раді ухвалили закон щодо масштабного тестування населення на коронавірус. Але широкомасштабне тестування МОЗ з тріском провалило.

Від початку пандемії минув рік. Сьогодні нас не те, що не зросли обсяги тестувань, вони впали. Україна заледве робить від 11 до 25 тисяч ПЛР-тестів на добу. Тоді, як їх потрібно робити щонайменше від 100 тисяч.

Чому так відбувається?

Ні, не тому, що ми такі унікальні подолали COVID-19 першими в світі. А тому, що весь час, щоб здати тест, людина мала з температурою кілька годин стояти в черзі на морозі. А потім ще два тижні чекати на результат. Другий варіант платити тисячу гривень в приватній лабораторії.

Але на планеті Максима Степанова в усьому винні люди. Низькі темпи тестування в нас тому, що люди не ходять. І нічого, що люди не ходять, бо їм багато-багато місяців відбивали всяке бажання тестуватися на COVID-19 в Україні.

Максим Степанов: Кожне звітування Максима Степанова у парламенті про його героїчну
протидію пандемії – суцільна брехня і запудрювання мізків

Секрет 4: змусити людей помирати вдома від COVID-19

Підготовка лікарень – ще одна провальна історія горе-міністра.

Травень 2020: Верховна hада ухвалила закон, де є чітке доручення МОЗ підготувати лікарні 1, 2, 3 хвилі і тимчасові шпиталі до спалаху COVID-19.

Жовтень-листопад 2020: по всій країні хворі не можуть отримати медичну допомогу і лягти в лікарню, бо місць просто немає. Людей або кладуть в коридорах, або відправляють додому – помирати.

Восени 2020 року людям з тяжкою формою COVID-19 треба було або шукати "блат" в лікарнях, або помирати дома чи купувати кисневий концентратор за всі гроші світу.

В Івано-Франківській області і зараз понад 90% ліжко-місць зайнято.

В інших областях для красивої статистики людей виписують помирати вдома, з сатурацією набагато нижче норми. Адже так виходить суцільний win-win: і смертність нижча, і ліжко-місця в лікарнях є.

А, ну і ще міністр – герой, бо в Україні виявляється найнижча смертність у Європі, та ще й COVID-19 ми майже побороли самотужки і без будь-яких вакцин.

Чим займався МОЗ від травня 2020-го до лютого 2021-го – нікому невідомо. Як і незрозуміло, чому ніхто не готував країну до тяжких осені та зими, адже на це були і кошти з ковідного фонду і час.

Результат: мінімум 20 тисяч життів українців у 2020-му році втрачено. І це лише за офіційною статистикою. Насправді – число жертв Степанова набагато більше. Адже провалене тестування довело: статистики в Україні просто не існує.

[BANNER3]

Секрет 5: треба багато брехати, маніпулювати і наживатися на державних закупівлях

І таким чином загнати Україну в ізоляцію від усього цивілізованого світу...

17 червня 2020 року Степанов заявив, що Україна буде однією з перших країн, де буде застосована вакцина від COVID-19.

17 лютого, коли в світі введено 184 млн доз вакцин, а в Україні нуль.

Заяви міністра звучать як справжнє знущання. Вакцинацію почала вся Європа, Сполучені Штати, і навіть такі країни як Бангладеш, Албанія, Хорватія, Чилі, Мексика та Пакистан.

А сьогодні, 17 лютого, стало відомо, що і Японія розпочала вакцинацію. Цю країну часто на різних ефірах ставили за приклад розвиненої країни, де не поспішають щеплюватися від COVID-19.

Усі країни, які почали вакцинацію вчасно, мають один секрет успіху: вони вели перемовини з виробниками з літа 2020-го року.

Міністр охорони здоров'я клявся, що він також це робив. Але офіційно він запустив процес перемовин лише в грудні. Більше того, керівник компанії-виробника вакцин заявив, що ніхто з ними не вів таких перемовин.

У результаті наприкінці минулого року Україна заключила лише один сумнівний контракт на закупівлю китайської вакцини, яка буде в Україні невідомо коли. Ціна на цю вакцину перевищує закупівельні ціни інших країн в рази.

Через це, а також тому, що міністр Степанов тиснув на голову закупівельного підприємства, в ручному режимі обрав постачальника українську фірму-прокладку, НАБУ відкрило справу для розслідування такої закупівлі.

І тут неочікуваний кульбіт не забарився: Степанов миттєво звинуватив НАБУ в зриві закупівель вакцин.

Здавалося б, що в цей абсурд не повірить жодна адекватна людина, а за такий шантаж і відверту маніпуляцію міністр точно полетить зі своєї посади зі швидкістю світла.

Але не в Україні.

Тут уряд за прямою вказівкою президента ухвалює рішення звільнити… ні, не Степанова. А голову НАБУ Артема Ситника за цей беспрєдєл.

Чим завершиться ця сумна історія, і чи знов Степанов вийде сухим із води, поки невідомо.

Але точно відомо, що кожен вкид і провал чинного міністра закопує рейтинги чинного президента і уряду все в глибшу яму, а також дискредитує для міжнародних партнерів.

Вірогідно, це і є його ключовим завданням на посаді керівника ключового міністерства.

Ця сумна сага про міністра, який має сто життів, колись точно закінчиться. Усі провали, корупційні скандали і халатність розслідують і обов'язково засудять.

На жаль, що пізніше це станеться, то більше життів українців ми втратимо. Бо кожен день зволікань відображається прямо на житті і здоров’ї кожного з нас.

Ольга Стефанишина, народна депутатка від партії "Голос", ексзаступниця міністра охорони здоров’я, спеціально для УП.Життя.

Титульне фото МОЗ

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Степанов на вакцинацію від COVID-19 хоче 15 млрд гривень

2 млн щеплень від COVID-19 на тиждень: Степанов представив Нацплан вакцинації

Побічні ефекти вакцини від COVID-19: що про них відомо та наскільки вони серйозні

4 важливі речі, які варто знати про ефективність вакцини від COVID-19

Степанов обіцяє, що Україні повернуть гроші, якщо вакцина від Sinovac не буде ефективною на 70%

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні