Які продукти мають бути у щоденному раціоні школярів – рекомендації МОЗ
— 29 серпня 2018, 11:29
6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років – 2100.
З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.
Такими є розроблені МОЗом норми, за якими місцева влада повинна забезпечити харчування учнів.
Фото: oksun70/Depositphotos |
Їх оновили минулого року з урахуванням рекомендацій та стандартів ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.
Добова потреба в енергії, білках, жирах та вуглеводах
РЕКЛАМА:
Для збільшення натисніть на зображення |
Добова потреба у мінеральних речовинах
Для збільшення натисніть на зображення |
Добова потреба у вітамінах
Для збільшення натисніть на зображення |
ЯКІ ПРОДУКТИ МАЮТЬ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ
Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим і поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:
- акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону
- стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи
- упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика)
- мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри
- використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова)
- стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги
Для збільшення натисніть на картинку |