Отримав травму ще в підлітковому віці: як американцю з паралічем вдалося находити пів мільйона кроків

Вікторія Андрєєва — 8 жовтня, 19:40
Отримав травму ще в підлітковому віці: як американцю з паралічем вдалося находити пів мільйона кроків
Майкл пройшов в екзоскелеті понад пів мільйона кроків
Lauren King/Coglianese Photos)

38-річний Майкл Стрейт отримав серйозну травму хребта у молодому віці під час участі в кінних перегонах.

Щоб відновити рухливість, йому вдалося отримати екзоскелет та ходити по кілька сотень кроків кілька разів на тиждень. Історію Майкла опублікували в The Washington Post.

У 7-річному віці Майкл вперше побував на іподромі, де змагаються у перегонах чистокровні коні. На трек його разом з братом-близнюком привели бабуся та дідусь. Хлопці стали одержимі бажанням стати жокеями.

У підлітковому віці ця мрія здійснилась – Майкла з братом прийняли до Північноамериканської академії перегонів.

У 2009-му хлопець вперше взяв участь у перегонах, однак вже на другому змаганні у житті хлопця сталась трагедія.

ВІДЕО ДНЯ

На відео перегонів видно, що передні копита коня Майкла Стрейта зачепили задні ноги коня попереду. Обоє тварин впали на гоночну трасу головами до низу.

Кінь хлопця зламав шию, а Майкл отримав черепно-мозкову травму з крововиливом у мозок та переломом двох хребців у верхній частині хребта. Через це хлопця паралізувало від грудей донизу.

Він каже, що нічого не пам'ятає про тижні після аварії. Майкл провів 7 тижнів у лікарні, йому зробили декілька операцій.

Лікарі тоді давали лише 2% шансів, що Майкл знову зможе ходити.
Лікарі тоді давали лише 2% шансів, що Майкл знову зможе ходити.
Lauren King/Coglianese Photos

Під час реабілітації персонал змушував його читати алфавіт і рахувати числа, щоб перевірити тяжкість його черепно-мозкової травми.

Медики також спробували повернути Майкла у вертикальне положення – вони прив'язали його до ліжка та повернули на 90°. Але хлопець зміг протриматися лише хвилину, а тоді відчув запаморочення.

Тоді він зрозумів, що на нього чекає довгий шлях до одужання.

Лікарі тоді давали лише 2% шансів, що Майкл знову зможе ходити.

За три троки чоловік побачив в одному з телешоу, як персонаж використовував костюм, щоб встати та ходити. Спершу він відкинув цю ідею як фантастичну, але вирішив перевірити інформацію. Він знайшов проєкт Університету Маямі з лікування паралічу, який працював із екзоскелетом ReWalk Robotics.

У 2014-му він зробив свої перші кроки після того, як його паралізувало. Майкл був в захваті.

Після того він спрямував усі сили на те, щоб отримати дозвіл на використання екзоскелета вдома. Це сталось приблизно за рік.

Впродовж 10 років він використовував екзоскелет два-три рази на тиждень, роблячи близько 1000 кроків за сеанс. В сумі вийшло понад пів мільйона кроків.

Ходьба в екзоскелеті – це тренування та фізіотерапія для Майкла. Вона також допомагає регулювати роботу його кишківника, сечового міхура та зупинити спазми в ногах (поширену хворобу хворих на параліч).

У червні 2024-го його розумний годинник, за допомогою якого Майкл керує пристроєм, перестав працювати. Раніше у компанії йому легко допомагали усунути недоліки екзоскелета. Але цього разу відмовили та заявили, що не обслуговують пристрої, старші за 5 років.

Наразі в США страховка може покрити до 80% вартості екзоскелета для людей з паралічем. Зазвичай це стосується пацієнтів з нижчим рівнем травми, але Майкл сподівається, що його заявку на цей пристрій все ж таки схвалять.

Реклама:

Головне сьогодні