У Польщі помер Стефан Романів – один із керівників Світового конгресу українців

Анастасія Мосорко — 26 червня, 18:18
У Польщі помер Стефан Романів – один із керівників Світового конгресу українців
Український громадський і політичний діяч Стефан Романів
Фото: Australian Federation of Ukrainian Organisations

У віці 68 років у Варшаві помер український громадський і політичний діяч Стефан Романів. Він був першим заступником президента Світового конгресу українців, головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу та головою проводу Організації українських націоналістів.

Про це повідомили в Спілці Української Молоді, учасником та очільником якої був Романів. Також він був офіційним представником Торгово-промислової палати України в Австралії.

Як зазначили у Союзі українських організацій в Австралії, повертаючись додому до Австралії після участі в конференції в Литві, Романів знепритомнів у Варшаві два дні тому. Його негайно доставили до лікарні.

Стефан Романів народився 12 листопада 1955 року в Мельбурні, Австралія. Його батько Ілько Романів був родом з Тернополя, а мати – німкеня зі Штутгарта. Вони прибули до Австралії у 1949 році.

ВІДЕО ДНЯ

З дитинства Стефан відвідував українську греко-католицьку церкву та українську школу в Мельбурні, був активним членом Спілки Української Молоді (СУМ).

Закінчивши педагогічний університет у Мельбурні, чоловік працював учителем початкової школи. Згодом став головою осередку СУМ у Мельбурні, очолював Крайову Управу СУМ в Австралії та парафіяльну раду Української греко-католицької катедри в Мельбурні.

Також він був головою парламентської комісії з питань багатокультурності в штаті Вікторія, виконавчим директором організації Community Languages Australia, яка відповідає за вивчення іноземних мов і збереження культур.

З 2008 по 2018 рік він обіймав посаду генерального секретаря Світового Конгресу Українців, а у 2018 році був обраний першим заступником президента СКУ. Під його керівництвом організації вдалося досягти успіхів у міжнародному визнанні Голодомору геноцидом проти українського народу.

Стефан також був головою Союзу українських організацій Австралії та виконував обов'язки заступника голови Світової управи СУМ.

За свої заслуги Стефан Романів був нагороджений нагородами як в Україні, так і в Австралії. Серед них:

  • Орден Ярослава Мудрого V ступеня (2022)

  • Орден "За заслуги" І ступеня (2008)

  • Орден "За заслуги" II ступеня (2007)

  • Орден "За заслуги" III ступеня (2006)

  • Медаль Австралії за внесок у розвиток освіти та громад (2001)

  • Медаль з нагоди 100-літнього ювілею Австралії (2003)

Депутат Верховної Ради Володимир В’ятрович опублікував допис в памʼять про Романіва.

"Справжній українець світу, який зробив дуже багато для української справи. Помер як жив – у дорозі. Вічна памʼять, друже", – написав він.

Представниця Української громади Вікторії Тетяна Зачаряк висловила співчуття через звістку про смерть Романіва.

"Українська громада Вікторії з горем і болем прийняла звістку, що відійшов у вічність наш друг, довголітний голова УГВ, патріотичний великан українського суспільства в Австралії та поза Австралію", – написала вона.

Посол України в Австралії Василь Мірошниченко згадує Романіва у своєму дописі як людину надзвичайної сили духу.

"Ми втратили великого патріота України, справжнього лідера не лише української громади Австралії, а й усього світового українства. Стефан Романів був прикладом людини надзвичайної сили духу, надихаючої енергії, людяності, вірності своїм переконанням", – заявив посол.

Раніше ми розповідали, що Романів посприяв тому, аби у Мельбурні прибрали скандальний мурал, на якому боєць ЗСУ обіймає окупанта.

Реклама:

Головне сьогодні