Особливості діагностики та лікування COVID-19

Особливості діагностики та лікування COVID-19

Тенденція захворюваності на COVID-19 в нашій країні та світі, певно, вже не залишила нікого байдужим.

Потік інформації величезний і люди губляться, коли справа доходить до підозри на хворобу.

Який тест зробити? Вже йти на КТ без направлення лікаря? Вже починати пити якісь ліки?

Пропоную для початку зробити глибокий вдих, і після видиху відразу ж звернутись до лікаря, якщо трапилась така ситуація.

А зараз, заручившись підтримкою достовірних даних, давайте ще раз поговоримо про особливості діагностики та лікування саме цього захворювання.

Симптоми дійсно бувають різні

SARS-coV-2 – це один із різновидів всім нам знайомої гострої респіраторної вірусної інфекції, ГРВІ.

Це значить, що цей вірус може викликати такі ж симптоми, як і будь-яке інше вірусне захворювання.

Але за час боротьби з вірусом ми помічаємо, що є речі, які характеризують його більше або менше.

Наприклад, нежить, болі в горлі чи кашель схожий з іншими ГРВІ. А от втрата смаку, нюху чи навіть порушення відчуття запахів вже є більш характерним симптомом саме для COVID-19 – це точно тривожний дзвіночок.

Крім цього, коронавірусне захворювання часто може супроводжуватись певним впливом на нервову систему, що може виражатись у порушенні сну та підвищеній психічній збуджуваності людини.

До особливостей варто ще додати серйозні болі в м’язах, які важко переносяться пацієнтами.

Якщо піти трохи глибше, до більш серйозної форми хвороби, яка супроводжується пневмонією, для себе тут медики теж визначили особливості, характерні саме для COVID-19: вірусна пневмонія при ньому майже у 100% випадків двостороння і завжди полісегментарна – тобто локалізується в різних сегментах легень – і, як правило, не супроводжується плевритом (запаленням плеври).

Чому хтось може хворіти безсимптомно ми до кінця, на жаль, все ще не знаємо.

Тут важлива відповідальність людини – якщо ви знаєте, що контактували з людиною з підтвердженим COVID-19, будь ласка, самоізолюйтесь або зробіть тест.

І, звісно ж, це стосується і тих, в кого з’явились симптоми, перераховані вище.

[BANNER1]

Який тест зробити

На сьогодні існує три дієвих методи тестування на COVID-19: ПЛР, експрес-тест та ІФА, який, у свою чергу, теж має три підвиди.

🧪 ПЛР-тест – це золотий стандарт діагностики COVID-19, на основі якого людині або підтверджують хворобу, або ні.

Цей тест визначає РНК вірусу, тобто присутність вірусу в організмі. Це значить, що його доцільно робити навіть з першого дня захворювання.

🧪 Швидкий тест має доволі хорошу чутливість у 97% на визначення антигену SARS-coV-2.

Його ще одна перевага – результат за 15 хвилин.

Важливо знати, що наразі цей тест в нашій країні не має юридичної сили, тому на ньому ми не базуємо нашу діагностику.

І ПЛР, і експрес-тест здійснюються шляхом збору матеріалу зі слизової оболонки носогорла.

🧪 ІФА-тест та його різновиди

Ці тести визначають імуноглобуліни або антитіла, які утворюються в організмі людини, коли в нього потрапляє будь-який збудник (в нашому випадку коронавірусу).

Ці самі імуноглобуліни існують трьох видів: імуноглобуліни А (IgА), імуноглобуліни М (IgА) та імуноглобуліни G (IgG). Для того, аби їх визначити, необхідно здати венозну кров.

Відмінність імуноглобулінів розуміти дуже важливо – для кожного виду антитіл є свій час для появи на умовній лінії життя хвороби.

Ці тести визначають імуноглобуліни або антитіла, які утворюються в організмі людини.
Фото Kalve/Depositphotos

Тест ІФА на антитіла IgА показує, чи є в організмі найбільш ранні антитіла до вірусу, які з’являються вже з другого дня захворювання.

А десь через 5-7 днів з початку хвороби починають вироблятись антитіла IgM – тест на цей тип антитіл говорить про активну фазу хвороби.

Антитіла IgG до COVID-19 – це ті антитіла, які починають вироблятись в організмі лише як мінімум через два тижні після захворювання.

Якщо з’явились перші симптоми захворювання, йти здавати ІФА на імуноглобуліни G сенсу немає.

Метод ІФА має напівкількісний характер – це означає, що тестування дає нам певні цифри, а саме – кількість антитіл в організмі. Це дає нам можливість в перспективі відстежувати "напруженість" імунної відповіді на вірус, якщо людина повторно робить тест ІФА на IgG, наприклад, через місяць.

На жаль, ми зараз помічаємо, що кількість цих імуноглобулінів G може падати, що може свідчити про можливість повторного зараження. І ми знаємо, що випадки повторного зараження існують, але, на щастя, відсоток таких випадків доволі невисокий.

🧪 Неспецифічні методи діагностики COVID-19

Крім цього є методи, які дозволяють лікарям помітити наявність саме вірусної інфекції.

Наприклад, в такому випадку в загальному аналізі крові може значно знижуватись кількість лейкоцитів. А для вірусу COVID-19 також, до речі, характерне зниження тромбоцитів та лімфоцитів.

[BANNER2]

КТ та рентген при COVID-19

КТ та рентген легень – це методи інструментальної діагностики, які використовуються для діагностики пневмонії, що викликана вірусом COVID-19.

В цьому випадку КТ має суттєві переваги більш точної діагностики. Для неї зараз існують навіть свої спеціальні критерії вірогідності під назвою CORADS.

Якщо цей показник CORADS має понад 3 пунктів – це відразу підвищує ймовірність того, що це пневмонія, яка викликана саме вірусом COVID-19.

Всім відразу йти робити КТ не потрібно – на жаль, це не лікує. На ранніх етапах або при загальному легкому перебігу хвороби в цьому немає взагалі потреби.

Дуже важливо звертатись до лікаря, який підкаже, які аналізи вам треба здати, чи робити КТ, чим лікуватись – всі ті речі, які пацієнти не мають самі собі призначати.

Тим більше, що КТ – це рентгенологічний метод діагностики, при якому пацієнт отримує певну долю радіації. Вона не критична, але варто про це згадати перед самопризначенням.

Всім відразу йти робити КТ не потрібно. Фото torwaiphoto/Depositphotos

Як призначається лікування COVID-19

Лікування коронавірусного захворювання базується на медичних протоколах.

Всі медичні заклади країни безумовно використовують протокол, розроблений МОЗ, в якому наразі присутні чотири препарати, що можуть бути взяті на розгляд лікарем під час лікування.

У нашої клініки також є свій локальний протокол лікування, що базується на рекомендаціях МОЗ та ВООЗ.

Обидва документи постійно оновлюються за останніми даними та допомагають нам у лікуванні захворювання.

Звісно ж, ми знаємо, що конкретного противірусного препарату проти COVID-19 наразі не існує. Тож загалом лікування симптоматичне, і залежить від індивідуальних симптомів людини та дня хвороби.

На жаль, спостерігаю, що всі пацієнти, які приходять до мене на першу консультацію щодо COVID-19, вже приймають певні препарати.

Здебільшого це набір з вітаміну С, вітаміну D та цинку, що, звісно, не так критично. Відразу наголошую, що це не панацея, але як підтримуюча терапія в цьому випадку вона може бути.

Що стосується антибіотикотерапії – вона себе повністю дискредитувала під час лікування коронавірусної хвороби як терапія першого ряду.

Антибіотики призначаються лише лікарем і лише в тих умовах, коли ми впевнені за результатами лабораторних досліджень, що до вірусної інфекції приєдналась і бактеріальна.

Антибактеріальні препарати, як відомо, на те і антибактеріальні, бо лікують бактеріальні інфекції. Здається, за останній час про це так багато всюди сказали, але я скажу про це ще раз – не призначайте собі антибіотики самостійно, це вірус не вилікує.

Також є багато даних про те, що COVID-19 характеризується різноманітними тромбозами, які можуть призводити і до інсультів, і до інфарктів, і до інших патологічних станів.

Саме тому лікарі дуже активно використовують спеціальну шкалу Падуа, яка визначає ризики конкретного пацієнта та необхідність призначення антиагрегантів й антикоагулянтів – тих речовин, які розріджують кров.

Мої пацієнти дуже часто запитують, чи потрібно їм щось таке приймати, адже багато чого начитались в мережі й переймаються за своє здоров’я.

На щастя, як правило в амбулаторних пацієнтів такої потреби немає, й самостійно собі призначати такі препарати не потрібно. Бо лише лікар може призначити таку терапію, відповідно до тієї кількості балів, яку набрав пацієнт за шкалою Падуа.

[BANNER3]

Вірусу COVID-19 нещодавно виповнився рік. Хто би міг взагалі подумати, що один крихітний вірус так сильно може вплинути на життя всієї планети.

Веду я до того, що говорити на тему вірусу, його симптомів та підходів до лікування можна довго, адже за цей рік ми так багато чого дізналася.

Однак, у всього є певний стандарт, і COVID-19 – не виключення: симптоми, діагностика, лікування, що при хворобі робити, а що – ні.

Але головний стандарт, яким би я хотіла, щоб керувались люди під час будь-якого захворювання – це вчасно звернутись до лікаря. Ми з пацієнтом в одній команді.

Ірина Левада, лікар-терапевт, кардіолог, к.м.н., завідувач інфекційного стаціонару з лікування хворих на COVID-19 медичної мережі "Добробут", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина VadimVasenin/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні