У Києві активісти "демаскували" пам'ятник Пушкіну. ФОТО

Марія Кабацій — 24 жовтня 2023, 11:57

Активісти благодійного фонду "Солом’янські котики" закрили пам'ятник Пушкіну в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна) "демаскувальною" сіткою.

Про це у вівторок, 24 жовтня, "Солом'янські котики" повідомили у соцмережах.

"Неподалік нашого хабу, в парку ім. Багряного, досі стоїть памʼятник пушкіну – клеймо окупаційної російської культури. Ми повісили демаскувальну сітку на пам'ятник пушкіну для того, щоб нагадати суспільству та владі, що символи російського імперіалізму досі спокійно стоять у наших містах і процес дерусифікації має відбуватися активніше", – пояснили свою акцію активісти.

Для того, що привернути увагу до пам'ятника російському поету, який досі стоїть у середмісті Києва, використали яскравий варіант маскувальної сітки, якими послуговуються українські захисники. Сітку для Пушкіна виготовили з клаптиків яскравого кольору, аби привернути увагу.

ВІДЕО ДНЯ
У Києві активісти закрили сіткою пам'ятник Пушкіну. Фото: Ксенія Семенова / Facebook

У Києві активісти закрили сіткою пам'ятник Пушкіну. Фото: Солом'янські котики / Facebook

Депутатка Київради Ксенія Семенова розповіла, що пам'ятник закрили сіткою, "щоб нагадати суспільству та владі, що символи російського імперіалізму досі спокійно стоять у наших містах і процес дерусифікації має відбуватися активніше".

Використали "демаскувальну" сітку. Фото: Солом'янські котики / Facebook

Також "Солом'янські котики" закликали Кабінет міністрів ухвалити рішення, яке дозволить демонтувати пам’ятники Пушкіну та іншим російським діячам. А всім охочим приєднатися до дерусифікації запропонували долучитися до флешмобу: сфотографувати об'єкт, який варто демонтувати, та викласти його у соцмережі з хештегом #демаскуй.

Киянам пропонують долучитися до флешмобу. Фото: Солом'янські котики / Facebook

Парк у Шевченківському районі Києва, поруч з Київською політехнікою, який з 1899 року називався іменем Пушкіна, перейменували у липні цього року. Відтоді він носить ім'я українського поета, драматурга та політичного діяча Івана Багряного.

За зміну назви кияни голосували у застосунку "Київ Цифровий". Тоді за це проголосувало майже 14 тисяч містян.

Відтоді парк змінив назву, а пам'ятник Пушкіну в ньому так і залишився.

Також у березні цього року в Києві перейменували "Київський музей Пушкіна". Його нова назва ‒ "Садиба на Кудрявці". Музей створили у 1990 році, основу його колекції складали матеріали, пов'язані з життям російського поета, зібрані киянином Яковом Бердичевським. Відомостей, що Пушкін зупинявся у маєтку на Кудрявській вулиці, де розташували музей, нема.

У грудні минулого року гіпсове погруддя Пушкіна зняли із фасаду музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської в Чернівцях.

Справжнім агентом "депушкінізації" став харківський письменник Сергій Жадан. Він селфився з пам'ятниками поету у різних українських містах, а тоді їх демонтовували.

Читайте також: Маріїнський парк без Ватутіна. Пам'ятник радянському генералу нарешті знесли. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні