Вітамін К: де міститься та чим корисний

Анна Бей — 9 вересня 2023, 12:00

Користь вітаміну К забезпечується його участю у процесі згортання крові, розвитку кісткової тканини, підтримці здоров'я серцево-судинної системи.

Вітамін К міститься в багатьох продуктах рослинного і тваринного походження. Хоча дефіцит цього вітаміну зустрічається рідко, важливо знати, які харчові продукти багаті на вітамін К.

"УП.Життя" дізналась, в чому є вітамін К, як він впливає на організм та як проявляється нестача вітаміну К, використавши джерела: Healthline, National Library of Medicine, Harvard T.H. Chan School of Public Health, MSD Manual Professional Version.

Типи та добова потреба вітаміну К

Згідно з даними, добова норма вітаміну К для дорослих віком від 19 років становить 120 мікрограмів (мкг) для чоловіків та 90 мкг для жінок, а також для вагітних і мам, які годують грудьми.

Вітамін К – це група сполук, що поділяється на вітамін К1 (філохінон) та К2 (менахінон).

  • Вітамін К1, найпоширеніша форма, міститься в рослинній їжі, особливо в темній листовій зелені.
  • Вітамін К2 міститься переважно у тваринній їжі.

Дані свідчать про те, що метаболізм і функції вітамінів К1 і К2 дещо відрізняються. За дієтичними рекомендаціями не виокремлюють різниці між типами вітаміну К, тому варто включати в раціон обидва види.

Добова норма вітаміну К для дорослих віком від 19 років становить 120 мікрограмів (мкг) для чоловіків та 90 мкг для жінок, а також для вагітних і мам, які годують грудьми. Фото: lbrfzhjpf.gmail.com/Depositphotos

Читайте також: Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники?

Чим корисний вітамін К

Вітамін К потрібен для функціонування всього організму, включаючи печінку, мозок, серце, підшлункову залозу та кістки. Він дуже швидко розщеплюється і виводиться з сечею або калом. Через це вітамін рідко досягає токсичних рівнів в організмі навіть при високому споживанні, як це іноді трапляється з іншими жиророзчинними вітамінами.

Вітамін К належить до групи жиророзчинних сполук, які беруть участь у:

  • згортанні крові;
  • розвитку кісткової тканини;
  • підтримці здоров'я серцево-судинної системи.

Вітамін К також бере участь у виробленні білків, необхідних для згортання крові та побудови кісток:

  • протромбін – залежний від вітаміну К білок, який бере безпосередню участь у згортанні крові;
  • остеокальцин – білок, який потребує вітаміну К для формування здорової кісткової тканини.

Дефіцит вітаміну К може сприяти:

  • значним кровотечам;
  • поганому розвитку кісток;
  • остеопорозу;
  • підвищеному ризику серцево-судинних захворювань.
Вітамін К належить до групи жиророзчинних сполук, які беруть участь у згортанні крові. Фото: 8Variety/Depositphotos

Читайте також: Вітамін D для профілактики: чи варто його так приймати

Чим небезпечна нестача вітаміну К

У здорових дорослих дефіцит вітаміну К в раціоні зустрічається рідко, оскільки вітамін широко розповсюджений в зелених овочах.

Нестача вітаміну К може виникнути у людей, які приймають ліки, що блокують метаболізм вітаміну К (наприклад, антибіотики), або у тих, хто має захворювання, що спричиняють мальабсорбцію (розлад процесу засвоєння нутрієнтів) їжі та поживних речовин.

Дефіцит можливий у новонароджених дітей, оскільки вітамін К не проникає через плаценту, а грудне молоко містить його невелику кількість. Обмежена кількість білків згортання крові при народженні збільшує ризик кровотечі у немовлят. Нестача вітаміну К спричиняє геморагічну хворобу новонароджених, яка зазвичай виникає на 1-7 день після пологів.

У здорових дорослих дефіцит вітаміну К в раціоні зустрічається рідко, оскільки вітамін широко розповсюджений в зелених овочах. Фото: bit245/Depositphotos

Читайте також: 8 вітамінів та мінералів, які необхідні для здорових та сильних нігтів

Джерела вітаміну К

Темна листова зелень особливо багата на цей вітамін, багато видів якої забезпечують понад 100% добової норми в одній порції. Певні види печінки також є хорошим джерелом.

Якщо ви хочете збільшити споживання вітаміну К, зверніть увагу на продукти з цього списку.

Овочі та зелень, де міститься вітамін К1:

Найкращим джерелом вітаміну К1 (філохінону) є темні зелені овочі з листям. Префікс "філо" в назві означає "листя".

  • Гірчиця салатна

1/2 склянки: 415 мкг

100 грамів: 593 мкг

  • Бурякова гичка (варена)

1/2 склянки: 349 мкг

100 грамів: 484 мкг

1 гілочка: 164 мкг

100 грамів: 1640 мкг

  • Шпинат (сирий)

1 чашка: 145 мкг

100 грамів: 483 мкг

1/2 склянки: 110 мкг

100 грамів: 141 мкг

  • Брюссельська капуста (варена)

1/2 склянки: 109 мкг

100 грамів: 140 мкг

  • Капуста (варена)

1/2 склянки: 82 мкг

100 грамів: 109 мкг

Темна листова зелень особливо багата на вітамін К, багато видів якої забезпечують понад 100% добової норми в одній порції. Фото: lightsource/Depositphotos

Читайте також: Які сезонні овочі варто їсти та чим вони корисні

Вітамін К1 у складі фруктів:

Фрукти, як правило, не містять стільки вітаміну К1, як зелені овочі, але деякі з них забезпечують достатню кількість вітаміну.

  • Чорнослив

5 штук: 28 мкг

100 грамів 60 мкг

  • Ківі

1 плід: 28 мкг

100 грамів: 40 мкг

  • Авокадо

100 грамів: 21 мкг

  • Гранат

1/2 склянки: 14 мкг

100 грамів: 16 мкг

  • Інжир (сушений)

5 штук: 6,6 мкг

100 грамів: 16 мкг

10 виноградин: 3,5 мкг

100 грамів: 15 мкг

100 грамів чорносливу містять 60 мкг вітаміну К. Фото: belchonock/Depositphotos

Читайте також: Сезонні фрукти: що краще з’їсти в серпні

Ягоди, які містять вітамін К1:

  • Ожина

1/2 склянки: 14 мкг

100 грамів: 20 мкг

  • Чорниця

1/2 склянки: 14 мкг

100 грамів: 19 мкг

  • Червона смородина

100 грамів: 11 мкг

В 100 грамах ожини міститься 20 мкг ожини. Фото: Nolonely/Depositphotos

Читайте також: Які ягоди треба їсти для здоров'я й скільки. ІНФОГРАФІКА

Горіхи та бобові з високим вмістом вітаміну К1:

Деякі бобові та горіхи містять достатню кількість вітаміну К1, але набагато меншу, ніж листова зелень.

  • Стручкова квасоля (варена)

1/2 склянки: 30 мкг

100 грамів: 48 мкг

  • Кеш'ю

100 грамів: 34 мкг

  • Соєві боби (варені)

1/2 склянки: 16 мкг

100 грамів: 33 мкг

1/2 склянки: 7,4 мкг

100 грамів: 8,4 мкг

  • Волоські горіхи

100 грамів: 2,7 мкг

В 100 грамах стручкової квасолі міститься 48 мкг вітаміну К. Фото: marylooo/Depositphotos

Читайте також: Горіхи: чому вони корисні, в які страви їх варто додавати, та як правильно зберігати

М’ясні продукти, які є джерелом вітаміну К2:

Жирні сорти м'яса та печінка є чудовими джерелами вітаміну К2, хоча його вміст залежить від раціону тварини та може відрізнятися у різних регіонах та в різних виробників.

  • Яловича печінка

1 шматочок: 72 мкг

100 грамів: 106 мкг

  • Свинина

100 грамів: 69 мкг

  • Курятина

3 унції 51 мкг

100 грамів 60 мкг

  • Бекон

100 грамів: 35 мкг

  • Куряча печінка

100 грамів: 13 мкг

  • Качина грудка

100 грамів: 5,5 мкг

Певні види печінки є хорошим джерелом вітаміну К. Фото: fotovincek/Depositphotos

Читайте також: Червоне м'ясо, ковбаса, сосиски: користь чи шкода? Пояснює біолог

Вітамін К2 у складі молочних продуктів:

Як і в м'ясі, вміст вітаміну в них залежить від раціону тварини, а конкретні значення можуть відрізнятися залежно від регіону та виробника.

  • Тверді сири

100 грамів: 87 мкг

  • М'які сири

100 грамів: 59 мкг

1 великий: 5,8 мкг

100 грамів: 34 мкг

  • Молоко

1 склянка: 3,2 мкг

100 грамів: 1,3 мкг

  • Вершкове масло

1 столова ложка: 3 мкг

100 грамів: 21 мкг

  • Вершки

2 столові ложки: 2,7 мкг

100 грамів: 9 мкг

100 грамів твердого сиру містять 87 мкг вітаміну К. Фото: VadimVasenin/Depositphotos

Читайте також: Як вибрати сир до смаку та з чим його їсти. Пояснює експерт

Реклама:

Головне сьогодні