Як мозок сприймає ліки для схуднення? Вчені дослідили нейрони, що відповідають за ситість

Вікторія Андрєєва — 1 липня, 15:23
Як мозок сприймає ліки для схуднення? Вчені дослідили нейрони, що відповідають за ситість
Вчені дослідили нейрони, що відповідають за ситість
Depositphotos

Команда дослідників із США та Великої Британії визначила дві групи нейронів, які беруть участь у процесі відчуття ситості — одну перед їжею та іншу після.

Результати дослідження опубліковано у журналі Science, пише MedicalXpress.

Оскільки предіабетовий препарат Ozempic подібний до гормону під назвою глюкагон-пептид 1 (GLP-1), то організм використовує його для регулювання рівня цукру в крові. Пацієнти, які приймали препарат, мали тенденцію до втрати ваги, яку пояснювали зменшенням апетиту.

Вчені запросили групу добровольців, які страждають на ожиріння, і запропонували їм оцінити власне відчуття ситості до та після поїдання тарілки смаженої курки.

Ті учасники, що приймали ліраглутид (препарат, схожий на Ozempic), розповідали, що відчувають ситість і до їжі, однак після споживання страви вона посилювалася.

ВІДЕО ДНЯ

Після того вчені провели експеримент на мишах, зосередившись конкретно на тій частині мозку, яка бере участь у відчутті голоду або ситості.

Вони штучно стимулювали нейрони, коли мишам давали їжу та після того, як вони її їли.

Так вченим вдалось виокремити ті з них, що відповідають за формування відчуття ситості – як до їжі, так і після. Науковці також з'ясували, що препарати GLP-1 діють на обидва типи нейронів, цим й пояснюється швидкий ефект схуднення.

Реклама:

Головне сьогодні