Альтернатива чаю: 8 рецептів корисних гарячих напоїв

Ірина Бура — 2 січня, 15:00

Що робити, якщо традиційний гарячий чай уже набрид, а холодними зимовими вечорами хочеться зігрітися і насолодитися чимось незвичайним і водночас смачним та корисним?

"УП. Життя" зібрала 8 рецептів альтернативних гарячих напоїв. Сподіваємося, серед переліку ви знайдете напій, який стане вашим улюбленим!

Своїми секретами приготування поділилися Taste of Home, Nutrition Lunatic, а також кулінарний експерт Євген Клопотенко.

Ваніль і мигдальне молоко

Напій містить невелику кількість кофеїну, його вживання підвищує пильність та працездатність.

Фото: nblxer/Depositphotos

Мигдальне молоко може підійти людям, які страждають на непереносимість лактози. Воно також не містить холестерину. У мигдалевому молоці, як зазначає американська дієтологиня Кетлін Зельман, на 50-80% менше калорій, ніж у коров’ячому.

РЕКЛАМА:

У рецепті також присутня кориця, яку використовують при проблемах з травленням і у разі підвищення кров'яного тиску.

Інгредієнти:

  • 1 склянка мигдального молока;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 столова ложка кленового сиропу;
  • 1/4 чайної ложки екстракту ванілі;
  • щіпка мускатного горіха.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • влити мигдальне молоко у невелику каструлю, додати корицю;
  • довести до кипіння на середньому вогні;
  • зменшити вогонь до мінімуму і варити ще 10 хвилин;
  • зняти з вогню, залишити настоятися на 5 хвилин;
  • збити сироп і ваніль до однорідності;
  • з молока забрати паличку кориці і додати збиту суміш;
  • перелити у кухоль та посипати мускатним горіхом.

Гарячий безалкогольний глінтвейн

Поєднання кориці, гвоздики та апельсинів подарують вам неймовірний заряд енергії. Гарячий безалкогольний глінтвейн – прекрасний додаток до теплих розмов холодними зимовими вечорами з рідними чи друзями.

Фото: ivan_dzyuba/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 2 літри яблучного соку;
  • кілька бутонів сушеної гвоздики;
  • 2 палички кориці;
  • 1/2 склянки коричневого цукру;
  • 1/4 чайної ложки морської солі;
  • щіпка мускатного горіха;
  • 1 тонко нарізаний апельсин.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • з'єднати всі інгредієнти у каструлі, окрім апельсина та гвоздики, довести до кипіння;
  • зменшити вогонь і варити ще 20 хвилин;
  • зняти з вогню і процідити, розлити у кухлі;
  • зверху покласти шматочки апельсина і гвоздики.

Мексиканський гарячий шоколад

Мексиканський гарячий шоколад – це смачний і не надто солодкий напій, делікатно приправлений спеціями.

Фото: belchonoch/Depositphotos

У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наше гарний настрій.

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки звичайного концентрованого какао;
  • 2 столові ложки коричневого цукру;
  • 1 склянка окропу;
  • 1/4 чайної ложки меленої кориці;
  • дрібна мелена гвоздика або мускатний горіх;
  • 3 склянки незбираного молока;
  • 1 чайна ложка ванілі;
  • збиті вершки;
  • цілі палички кориці.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • у невеликій каструлі змішати какао і цукор, довести до кипіння;
  • зменшити вогонь і варити ще 2 хвилини, постійно помішуючи;
  • додати корицю і гвоздику;
  • влити молоко і варити на повільному вогні ще 5 хвилин;
  • додати ванілін;
  • збити вершки;
  • гарячий шоколад зверху полити збитими вершками;
  • для розмішування використовувати палички кориці.

Гарячий журавлиний сидр

Користь цього напою важко переоцінити. Він не лише смачний, а й лікувальний, адже журавлина відома антизапальними властивостями, її використовують як жарознижувальне. Крім того, журавлину рекомендовано вживати, щоб уникнути йододефіциту.

Фото: nblxer/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 3 літри несолодкого яблучного соку;
  • 1 літр журавлинного соку;
  • 2–3 бутони сушеної гвоздики;
  • 1 палички кориці.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • з'єднати всі інгредієнти у каструлі, довести до кипіння;
  • кип'ятити 5 хвилин;
  • зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і варити ще 30 хвилин;
  • забрати з напою гвоздику і паличку кориці.

М'ятний білий гарячий шоколад

М'ятний білий гарячий шоколад – заспокійливий, ароматний і надзвичайно смачний напій, що чудово зігріє вас у зимовий день.

Фото: juliia_n/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 5 склянок молока 2%;
  • 1/3 склянки густих вершків;
  • 4 чайні ложки подрібнених м'ятних цукерок;
  • 340 грамів білого подрібненого шоколаду;
  • 3/4 чайної ложки екстракту м'яти перцевої;
  • маршмеллоу.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • у великій каструлі нагріти молоко на середньому вогні;
  • додати 1 чайну ложку подрібнених цукерок, шоколад і розмішувати до однорідності;
  • зняти з вогню, додати екстракт м'яти перцевої;
  • у невеликій мисці збити вершки до утворення стійких піків;
  • зверху полити збитими вершками;
  • посипати цукерками, що залишилися, і, за бажанням, маршмеллоу.

Цикорій

Найважливіша складова цикорію – інулін – полісахарид, що діє як пробіотик. Також цикорій містить бета-каротин, який є сильним антиоксидантом.

Фото: Krushenkova/Depositphotos

Напій на основі кореня цикорію, мабуть, найпопулярніша та найбільш схожа на каву альтернатива. Корінь обсмажують і подрібнюють чи готують з нього густу суміш, котру потім заварюють. Виходить безкофеїновий, але смачний і ароматний напій.

"Окрім чудового смаку, котрий також гарно поєднується з молоком і рослинними напоями, цикорій ще й дуже корисний. Він є багатим джерелом інуліну, а тому сприяє травленню та підтримує здоров'я кишківника. Крім того, він може стимулювати печінку виробляти більше жовчі, що дуже корисно для перетравлення жиру", – зазначає Євген Клопотенко.

Оскільки цикорій продається вже у зручному розчинному форматі, вам не потрібно заморочуватися над тим, як його варити. Просто залийте окропом і розмішайте.

Золоте молоко

"Цей індійський напій пов’язують із шаленою кількістю переваг для здоров’я, включно із омолодженням і сильними протизапальними властивостями. Золоте молоко це по суті тепле молоко з великою кількістю пряних спецій, серед яких імбир, кориця, куркума, чорний перець, часто мед, ваніль і кардамон. Своїй корисності напій завдячує саме багатому набору спецій", – зауважує Клопотенко.

ФОТО: зі сторінки Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 250 мл молока;
  • 1/2 чайної ложки меленої куркуми;
  • 1/4 чайної ложки кориці;
  • 1/8 чайної ложки меленого імбиру;
  • дрібка чорного перцю;
  • мед за бажанням.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • до молока додати всі інгредієнти;
  • нагріти суміш на невеликому вогні, постійно помішуючи, щоб спеції не пригоріли;
  • зняти його з вогню і перелити в чашки.

Гарячий смузі з апельсина, моркви та імбиру

Відомо, що апельсини багаті на вітамін С, важливий для зміцнення імунної системи. А морква містить вітаміни групи В, С, Е та К, кремній, кальцій, магний і марганець. Є багато корисних для здоров’я спецій, але імбир – поза конкуренцією. Основна причина, чому корінь цієї рослини такий корисний, у сполуці під назвою гінгерол.

Фото: Multiart/Depositphotos

Інгредієнти:

  • сік 1 великого апельсина;
  • 1 чайна ложка тертого свіжого імбиру;
  • 1 велика морква;
  • сік 1/2 лимона;
  • 1 столова ложка меду;
  • 50 мл холодної води;
  • 200 мл (1 склянка) окропу.

Щоб приготувати напій, потрібно:

  • додати сік 1 великого апельсина, імбир, подрібнену моркву, лимонний сік, мед та холодну воду в блендер:
  • ретельно збити;
  • додати окріп і розлити у кухлі.

Нагадаємо, раніше ми писали про різдвяні напої з прянощами: 8 цікавих рецептів та про 12 страв на Святвечір: що вони символізують та як їх приготувати.

Читайте також: Голубці визнали нематеріальною культурною спадщиною України від Одещини

Реклама:

Головне сьогодні