Альтернатива чаю: 8 рецептів корисних гарячих напоїв
Що робити, якщо традиційний гарячий чай уже набрид, а холодними зимовими вечорами хочеться зігрітися і насолодитися чимось незвичайним і водночас смачним та корисним?
"УП. Життя" зібрала 8 рецептів альтернативних гарячих напоїв. Сподіваємося, серед переліку ви знайдете напій, який стане вашим улюбленим!
Своїми секретами приготування поділилися Taste of Home, Nutrition Lunatic, а також кулінарний експерт Євген Клопотенко.
Ваніль і мигдальне молоко
Напій містить невелику кількість кофеїну, його вживання підвищує пильність та працездатність.
Фото: nblxer/Depositphotos |
Мигдальне молоко може підійти людям, які страждають на непереносимість лактози. Воно також не містить холестерину. У мигдалевому молоці, як зазначає американська дієтологиня Кетлін Зельман, на 50-80% менше калорій, ніж у коров’ячому.
У рецепті також присутня кориця, яку використовують при проблемах з травленням і у разі підвищення кров'яного тиску.
Інгредієнти:
- 1 склянка мигдального молока;
- 1 паличка кориці;
- 1 столова ложка кленового сиропу;
- 1/4 чайної ложки екстракту ванілі;
- щіпка мускатного горіха.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- влити мигдальне молоко у невелику каструлю, додати корицю;
- довести до кипіння на середньому вогні;
- зменшити вогонь до мінімуму і варити ще 10 хвилин;
- зняти з вогню, залишити настоятися на 5 хвилин;
- збити сироп і ваніль до однорідності;
- з молока забрати паличку кориці і додати збиту суміш;
- перелити у кухоль та посипати мускатним горіхом.
Гарячий безалкогольний глінтвейн
Поєднання кориці, гвоздики та апельсинів подарують вам неймовірний заряд енергії. Гарячий безалкогольний глінтвейн – прекрасний додаток до теплих розмов холодними зимовими вечорами з рідними чи друзями.
Фото: ivan_dzyuba/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 2 літри яблучного соку;
- кілька бутонів сушеної гвоздики;
- 2 палички кориці;
- 1/2 склянки коричневого цукру;
- 1/4 чайної ложки морської солі;
- щіпка мускатного горіха;
- 1 тонко нарізаний апельсин.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- з'єднати всі інгредієнти у каструлі, окрім апельсина та гвоздики, довести до кипіння;
- зменшити вогонь і варити ще 20 хвилин;
- зняти з вогню і процідити, розлити у кухлі;
- зверху покласти шматочки апельсина і гвоздики.
Мексиканський гарячий шоколад
Мексиканський гарячий шоколад – це смачний і не надто солодкий напій, делікатно приправлений спеціями.
Фото: belchonoch/Depositphotos |
У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наше гарний настрій.
Інгредієнти:
- 1/4 склянки звичайного концентрованого какао;
- 2 столові ложки коричневого цукру;
- 1 склянка окропу;
- 1/4 чайної ложки меленої кориці;
- дрібна мелена гвоздика або мускатний горіх;
- 3 склянки незбираного молока;
- 1 чайна ложка ванілі;
- збиті вершки;
- цілі палички кориці.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- у невеликій каструлі змішати какао і цукор, довести до кипіння;
- зменшити вогонь і варити ще 2 хвилини, постійно помішуючи;
- додати корицю і гвоздику;
- влити молоко і варити на повільному вогні ще 5 хвилин;
- додати ванілін;
- збити вершки;
- гарячий шоколад зверху полити збитими вершками;
- для розмішування використовувати палички кориці.
Гарячий журавлиний сидр
Користь цього напою важко переоцінити. Він не лише смачний, а й лікувальний, адже журавлина відома антизапальними властивостями, її використовують як жарознижувальне. Крім того, журавлину рекомендовано вживати, щоб уникнути йододефіциту.
Фото: nblxer/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 3 літри несолодкого яблучного соку;
- 1 літр журавлинного соку;
- 2–3 бутони сушеної гвоздики;
- 1 палички кориці.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- з'єднати всі інгредієнти у каструлі, довести до кипіння;
- кип'ятити 5 хвилин;
- зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і варити ще 30 хвилин;
- забрати з напою гвоздику і паличку кориці.
М'ятний білий гарячий шоколад
М'ятний білий гарячий шоколад – заспокійливий, ароматний і надзвичайно смачний напій, що чудово зігріє вас у зимовий день.
Фото: juliia_n/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 5 склянок молока 2%;
- 1/3 склянки густих вершків;
- 4 чайні ложки подрібнених м'ятних цукерок;
- 340 грамів білого подрібненого шоколаду;
- 3/4 чайної ложки екстракту м'яти перцевої;
- маршмеллоу.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- у великій каструлі нагріти молоко на середньому вогні;
- додати 1 чайну ложку подрібнених цукерок, шоколад і розмішувати до однорідності;
- зняти з вогню, додати екстракт м'яти перцевої;
- у невеликій мисці збити вершки до утворення стійких піків;
- зверху полити збитими вершками;
- посипати цукерками, що залишилися, і, за бажанням, маршмеллоу.
Цикорій
Найважливіша складова цикорію – інулін – полісахарид, що діє як пробіотик. Також цикорій містить бета-каротин, який є сильним антиоксидантом.
Фото: Krushenkova/Depositphotos |
Напій на основі кореня цикорію, мабуть, найпопулярніша та найбільш схожа на каву альтернатива. Корінь обсмажують і подрібнюють чи готують з нього густу суміш, котру потім заварюють. Виходить безкофеїновий, але смачний і ароматний напій.
"Окрім чудового смаку, котрий також гарно поєднується з молоком і рослинними напоями, цикорій ще й дуже корисний. Він є багатим джерелом інуліну, а тому сприяє травленню та підтримує здоров'я кишківника. Крім того, він може стимулювати печінку виробляти більше жовчі, що дуже корисно для перетравлення жиру", – зазначає Євген Клопотенко.
Оскільки цикорій продається вже у зручному розчинному форматі, вам не потрібно заморочуватися над тим, як його варити. Просто залийте окропом і розмішайте.
Золоте молоко
"Цей індійський напій пов’язують із шаленою кількістю переваг для здоров’я, включно із омолодженням і сильними протизапальними властивостями. Золоте молоко – це по суті тепле молоко з великою кількістю пряних спецій, серед яких імбир, кориця, куркума, чорний перець, часто – мед, ваніль і кардамон. Своїй корисності напій завдячує саме багатому набору спецій", – зауважує Клопотенко.
ФОТО: зі сторінки Євгена Клопотенка |
Інгредієнти:
- 250 мл молока;
- 1/2 чайної ложки меленої куркуми;
- 1/4 чайної ложки кориці;
- 1/8 чайної ложки меленого імбиру;
- дрібка чорного перцю;
- мед за бажанням.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- до молока додати всі інгредієнти;
- нагріти суміш на невеликому вогні, постійно помішуючи, щоб спеції не пригоріли;
- зняти його з вогню і перелити в чашки.
Гарячий смузі з апельсина, моркви та імбиру
Відомо, що апельсини багаті на вітамін С, важливий для зміцнення імунної системи. А морква містить вітаміни групи В, С, Е та К, кремній, кальцій, магний і марганець. Є багато корисних для здоров’я спецій, але імбир – поза конкуренцією. Основна причина, чому корінь цієї рослини такий корисний, у сполуці під назвою гінгерол.
Фото: Multiart/Depositphotos |
Інгредієнти:
- сік 1 великого апельсина;
- 1 чайна ложка тертого свіжого імбиру;
- 1 велика морква;
- сік 1/2 лимона;
- 1 столова ложка меду;
- 50 мл холодної води;
- 200 мл (1 склянка) окропу.
Щоб приготувати напій, потрібно:
- додати сік 1 великого апельсина, імбир, подрібнену моркву, лимонний сік, мед та холодну воду в блендер:
- ретельно збити;
- додати окріп і розлити у кухлі.
Нагадаємо, раніше ми писали про різдвяні напої з прянощами: 8 цікавих рецептів та про 12 страв на Святвечір: що вони символізують та як їх приготувати.
Читайте також: Голубці визнали нематеріальною культурною спадщиною України від Одещини